Pages

Saturday, March 19, 2011

hikayat merong wahawangsa

korang2..semalam wawa pgi tgok mvie merong..sgt best taw..wawa pg tgok ngn fmly..wlup0n wawa tgah pnt mse tu..but..ia ttp seronok..jom wawa cte synopsi dye..huhu

Pada tahun 120, Empayar Rom ketika itu dibawah pemerintahan Hadrian sementara di negara China, Dinasti Han merupakan sebuah empayar yang kuat dan telah memperluaskan pemerintahannya ke negara Asia Tengah.
Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk berkahwin dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.
Bagaimanapun, puak lanun dari Geruda mempunyai perancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan.
Di hujung pengairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda. Dapatkah Merong Mahawangsa menyelamatkan Puteri China dan menyatukan baginda dengan Putera Rom bagi sebuah perkahwinan yang menemukan dua tamadun besar dari negara Timur dan Barat?
Pengarah: Yusry Kru.
Pelakon:-Stephen Rahman Hughes : Merong Mahawangsa (Pelakon Utama),Dato’ Haji Rahim Razali:Kesum (Pelakon Pembantu),Khir Rahman:Kamawas (Pelakon Pembantun), Ummi Nazeera:Embok (Pelakon Pembantu),Nellie Ng:Ying Ying (Pelakon Pembantu),Jehan Miskin:Embi ( Malay Warior ) (Pelakon Pembantu),Umie Aida:Lang ( Ibu Merong Mahawangsa )


No comments:

Post a Comment

 

Template by BloggerCandy.com | Header Image by Freepik