Pages

Friday, February 17, 2012

hati kita?hati orang?

assalamualakum,.*smbil tagan lagi sebelah mnaip mesej di enfon kesyangn,.

alahamdulillah akhirnya ada jugak sedikit ruang dan waktu untuk wawa update blog yang agak pinky ini ,.serius so penat disebabkan rehat yng tak cukup tambah dengan kesihatan yang tidak memuaskan sangat ni,.terasa sgt letih ,.agak lama jugakkan wawa tak update blog ni ,sebulan ?atau dua bulan??atau sebulan lebih je?ok ,jadi !ada sesiapa yang rindu wawa?ok fine takyah nak perasan sangt ye cik wawa ,.

disebabkan tahun ni wawa nak SPM ,so ,biasalah mcm yng wawa bagitahu kelas wawa kene hias dengan cntik molek,.berseri2 kalahkan kelas budak tadika gitu,,huhu*just joke,so ,ktorng satu kelas dah ditegur dgn keceriaan kelas yang tak siap2 tu,.tapi alhamdulillah berkat usaha dan krjasam classmate tersayng,.kelas tu semakin hari bertambah serinya,.nntikan wawa update about keceriaan kelas !tunggu tau ,.next week !

oh ye !jom kita kembali kepada tajuk asal?apa kena wawa ni ?hati sendiri?hati orang?jom kita bualkan topik ini !jom !jom !jom kita berkongsi cerita ye sayang2 saya semua ,:)

ye !memang betul kita kena jaga hati kita sendiri supaya tak tercalar sana,tercalar sini,,tergores sana tergores sini ,mestti sakit kan bila semua itu berlaku pada diri kita ,.dalam pada yang sama ,pernah terpikir tak macam mana agaknya hati orang lain bila berlaku perkara seperti itu pada diri mereka pula ??
sudah tentu hati mereka pun akan rasa sakit macam mana yang hati kita rasa ,.jangan lah kita calarkan hati sesorng,buat oarang tu menangis siang malam tak berhenti*bukan wawa.biarlah jujur walaupun bnda tu perit untuk orng yng mendgrnya tapi masih boleh diprtimbngkan masalah itu daripadaorng yang mendgr tu dapat tahu sendiri ,sush untuk dia menerimanya ,.
jadi,jagalah hati orang lain walaupun dia hanya rakan seperjuangn kita seprti kita jaga hati kita sendri ,.

.
.
.
and last ,wawa ada nak share smething untuk u all

TIPS “PACARAN YANG ISLAMI”
1. Jangan berduaan dengan pacar di tempat sepi, kecuali ditemani mahram dari sang wanita (jadi bertiga)
“Janganlah seorang laki-laki berkholwat (berduaan) dengan seorang wanita kecuali bersama mahromnya…”[HR Bukhori: 3006,523, Muslim 1341, Lihat Mausu’ah Al Manahi Asy Syari’ah 2/102]
“Tidaklah seorang lelaki bersepi-sepian (berduaan) dengan seorang perempuan melainkan setan yang ketiganya“ (HSR.Tirmidzi)
2. Jangan pergi dengan pacar lebih dari sehari semalam kecuali si wanita ditemani mahramnya
“Tidak halal bagi wanita yang beriman kepada Allah dan hari akhir untuk bepergian sehari semalam tidak bersama mahromnya.” [HR Bukhori: 1088, Muslim 1339]
3. Jangan berjalan-jalan dengan pacar ke tempat yang jauh  kecuali si wanita ditemani mahramnya
“…..jangan bepergian dengan wanita kecuali bersama mahromnya….”[HR Bukhori: 3006,523, Muslim 1341]
4. Jangan bersentuhan dengan pacar, jangan berpelukan,  jangan meraba,  jangan mencium, bahkan berjabat tangan juga tidak boleh, apalagi yang lebih dari sekedar jabat tangan
“Seandainya kepala seseorang di tusuk dengan jarum dari besi itu lebih baik dari pada menyentuh wanita yang tidak halal baginya.” (Hadits hasan riwayat Thobroni dalam Al-Mu’jam Kabir 20/174/386 dan Rauyani dalam Musnad: 1283, lihat Ash Shohihah 1/447/226)
Bersabda Rasulullahi Shallallahu ‘alaihi wassallam: “Sesungguhnya saya tidak berjabat tangan dengan wanita.” [HR Malik 2/982, Nasa’i 7/149, Tirmidzi 1597, Ibnu Majah 2874, ahmad 6/357, dll]
5. Jangan memandang aurat pacar, masing-masing harus memakai pakaian yang menutupi auratnya
“Katakanlah kepada orang-orang beriman laki-laki hendaklah mereka menahan pandangannya dan menjaga kemaluannya..” (Al Qur’an Surat An Nur ayat 30)
“…zina kedua matanya adalah memandang….” (H.R. Bukhari, Muslim, Abu Dawud dan Nasa’i)
6.  Jangan membicarakan/melakukan hal-hal yang membuat terjerumus kedalam zina
“Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang jelek” (Al Qur’an Surat Al Isra 32)
“Kedua tangan berzina dan zinanya adalah meraba, kedua kaki berzina dan zinanya adalah melangkah, dan mulut berzina dan zinanya adalah mencium.” (H.R. Muslim dan Abu Dawud)
7. Jangan menunda-nunda menikah jika sudah saling merasa cocok
“Wahai para pemuda ! Barangsiapa diantara kalian berkemampuan untuk nikah, maka nikahlah, karena nikah itu lebih menundukan pandangan, dan lebih membentengi farji (kemaluan). Dan barangsiapa yang tidak mampu, maka hendaklah ia puasa (shaum), karena shaum itu dapat membentengi dirinya”. (Hadits Shahih Riwayat Ahmad, Bukhari, Muslim, Tirmidzi, Nasa’i, Darimi, Ibnu Jarud dan Baihaqi).
“Yang paling banyak menjerumuskan manusia ke-dalam neraka adalah mulut dan kemaluan.” (H.R. Turmudzi dan dia berkata hadits ini shahih.)


Thursday, January 26, 2012

si dia petah berkata-kata

allah sentiasa bersama mereka yang berkata benar dan orang-orang yang soleh dan solehah ,.assalmualikum ,.

gambar dicuri dari pakcik google yang baik hati ,.mekaceh pakcik ,jasa pakcik akan saya kenang ,.

nampak tak budak kecil yang comel kat ats tu?comel kan die ??oh ye !tetba wawa dapt idea nak tulis mengenai budak kecil yang petah berkata2 ni ,cuba dengar + video kat bawah ni.

kalau rasa lagu tu memekak boleh lah korang pause je kat lagu di bahagian kanan tu ye,.bawah profile,.:)

petah bukan dia berkata-kata ?tuhan bagi kita mulut untuk berkata-kata tapi jangan sesekali salah gunakannya ,.

#aku harap kawan aku tabah dengan dugaan yang baru sahaja die terima 
ktorng sebagai kawan kau ada di smping kau ,
aku doakan semoga rohnya dicucuri rahmat



Wednesday, January 25, 2012

setelah menghilang

assalamualikum semua ,.semoga dalam keadaan sihat di smaping keluarga tersayang pada hari yg indah ini ,.selamat bercuti juga ,.


alhamdullah ,,.akhirnya wawa ada juga masa untuk update blog ,.maklum saja lah sesi persekolahan dah bermula ,.wawa pun bertambah bz di sekolah ,.balik sekolah macm biasa area pukul 2.15pm atau 1.40 pm,.balik rumah makan2 bagi gemok dah siap mkan ,mandi ,solat and sebagainya ,saya dikehendaki menjejakkn kaki ke sekolah semula ,untuk apa??tusyen ke?awalnya start !bukan ,.saya kena ceriakan kelas saya ,.tahun 2012 ni wawa telah di lantik oleh rakan seperjuangan yang omey2+encem2+baik2 semuanya untuk menjadi seoarng ketua biro keceriaan untuk 5 cendekiawan ,.walaupun tugas ni berat bagi wawa tapi wawa akan try sehabis baik yang wawa mampu buat ,.alhamdulillah rakan2 sekelas semua boleh bagi kerjasama ,.thnks classmate saya !


oh ye ,.mugkin bermula tahun 2012 ni korang akan jarang tengok blog wawa diupdate mcm tahun lepas,.bukan apa ,.serius !sy taknak hampakan fmly lagi ,.

now cuti sekolah kan?so pasti homework berlambak2 tinggi gunung gitu kan?so !siapkan lah semua !!!cerita about homework ,.wawa nak share blog about subjek sejarah ,ini blog cikgu wawa ,.boleh lah korang klik2 untuk tambah pengetahuan subjek sejarah ,.wawa hnya nak share wif u all ,.


#tak sabar nak mula sekolah balik ,.
 

Template by BloggerCandy.com | Header Image by Freepik