Pages

Tuesday, October 28, 2014

peliharalah

assalamualaikum pembaca semua ..alhamdulillah dapat juga meluangkan sedikit masa untuk menulis seidkit coretan dalam blog tercinta ni ..semenjak dah kembali kepada kehidupan seorang siswi masa agak terbatas ..jadual akan dipenuhi assigment ,group project dan tak lupa berkepochi with honeyy bunny tersayang ..kembali kepada tajuk ..PELIHARALAH ??apakah itu ?pelihara apa ??jomlah ramai-ramai kita pelihara aurat kita ..



semua orang yang bergelar islam tu tahu bahawa aurat wajib ditutup ..dipelihara ..baik lelaki atau perempuan ..aurat perempuan adalah semua anggota badan kecuali muka dan tapak tangan manakala lelaki pula dari pusat ke lutut ...oh kat sisni nak cerita sikit pengalam diri sendiri ..

Bukan senang nak berubah ..hati kena kuat ..fizikal ..mental perlu kukuh ..diri aku sendiri tak terjaga auratnya ..jujur aku katakan ..masa tingkatan 1 ..memang aku pakai tudung ..ye tapi pakai yang ikut mood ..sesuka hati aku je kan ?time pergi holiday dengan family reti pakai tudung tu ..ingat orang tak kenal lah ..wal hal ALLAH tu nmpak je apa aku buat ..Malaikat kiri kanan aku catit je semua amalan aku ..tak tertinggal satu detik pun apa aku buat ..taktau agaknya ayah dengan mak sedih tengok anak dy macam tu ..

Dan ..alhamdulillah naik tingkatan 2 aku mula istiqamah pakai tudung ..bila dah mula istiqamah pakai tudung bab pakaian pulak ..orang kata asal baju ..asal muat ..asal tutup badan ..huh ..teruk betul ..akak pulak sama saiz baju dengan aku ..so apa lagi kitorang gunakan istilah 'SHARING IS LOVING' ..ha amek kau gitu ..baju akak baju aku ..baju aku baju akk ..aku menutup aurat tapi tidak sempurna aurat yang aku tutup tu ..pakai tudung tapi baju aku pakai lengan pendek ..baju yang aku pakai hanya muat2 untuk badan ..

sekali lagi Allah bantu aku ..buka mata aku..buka pintu hati aku masa akhir tingkatan 4 ..aku rasa kagum bila tengok rakan baik aku berubah ..senior-senior kat sekolah berubah ..aku cemburu dengan mereka ..hati mereka sungguh tabah ..orang-orang sekeliling mereka ada yang mengata belakang mereka tapi mereka cekal ..mulai haritu aku letak satu azam ..aku juga boleh jadi seperti mereka ..

aku masih ingat balik rumah masa itu aku terus buka almari aku ..almari mak ..aku cari stokin ..sarung lengan ..aku hanya pandang dan kemudian aku simpan ..aku mula fikir dari mana aku nak bermula ..dan aku bermula bila pergi shopping dengan family ..aku dh tak cari seluar jeans dengan alasan tak minat ..ceh ..padahal sebelum ni pakai je ..hehe ..aku hanya beli kain ..blouse pulak aku agak cerewet ..kalau sebelum ni saiz s ..sekarang saiz m ..berusaha keluar jalan dengan pakai sarung lengan dan stokin ..pertama kali aku keluar jalan pakai stokin akk aku sendiri agak pelik ..dy tegur tapi aku senyum je ..aku berharap dy paham maksud di sebalik senyuman aku tu ..mugkin akak perasan dari situ ..

alhamdulillah family support aku untuk berubah ..aku ketepikan semua apa orang cakap ..aku yakin pada diri aku yang aku juga boleh berubah kepada yang lebih baik ..bermula drai bawah secara perlahan2 ..in sha allah ..allah bantu ..dan sekarang ..keluarga sendiri dah tau citarasa baju pilihan aku ..kalau shopping dengan kakak pun dy sendiri akan cakap 'eh ..adik baju ni labuh ..besar pulak tu ..kau kan minat labuh-labuh ni' ..macam tu jugak beli tudung mesti aku akan tanya akk aku "akk ,kau rasa tudung/shawls ni besr tak?panjang tak?agak2 ok tak kalau pakai ?dpt cover ?" ..ye ..bersyukur dapat keluarga yang memahami ..akk akan belikan aku jubah or baju yang besar2 kalau dia nak bagi ..dia prnah cakap kalau kecik2 nanti aku yang pakai ..

manakah stage diri kita wahai muslimah ?diri aku masih mengejar yang n0 8 ..in sha allah ..perlu istiqamah 

sampai sekarang diri aku masih belajar untuk menjadi seorang muslimah ..bergaya mengikut syariat ..ayah adalah orang yang aku selalu ajukan soalan ..terima kasih ayah ..mak ..akak ..abang sebab faham keadaan adik ..terima kasih yang membantu ..kita semua mampu mengubah diri sendiri ..cuma kita perlua kuat mental dan fizikal ..jangan lupa jaga hati :)

lastly ..aku ingin berkongsi carta mahram untuk aurat perempuan ..jangan lupa juga jagan aurat kita dengan meraka yang bukan beragama islam .. :)

tekan bagi pembesaran

JOM PELIHARA DIRI :)

No comments:

Post a Comment

 

Template by BloggerCandy.com | Header Image by Freepik